top of page
Search
  • Writer's pictureORANJEMUND

JOUW JAARPLAN ONDER DE LOEP

Updated: Jun 17, 2020


Praktische tips voor ondernemers & management


Hoe weet je of je wel goed kijkt om tot de beste keuzes te komen?   Keer op keer gebeurt het dat het management, na een workshop over het jaarplan, of strategie ons de vraag stelt die ze al enige tijd bezig houdt: "Gaan we op deze manier de wedstrijd komend jaar, ook echt winnen?" Om daar zo zeker mogelijk van te zijn, is het goed om nog eens kritisch te kijken door de: MARKTLENSZit je nog wel in het goede marktsegment om te kunnen groeien? Veel ondernemers zien weliswaar groei in hun core business segment, maar zouden maar wat graag wat harder willen groeien, met  meer groei van de marge. In (steeds) sneller veranderende markten is het goed om nieuwe marktsegmenten na te gaan op hun groei en winst ontwikkeling en in kaart te brengen: waar kunnen we winstgevend groeien de komende jaren en welke aantrekkelijke markten dienen we te overwegen?  FINANCIËLE LENS. En het vergelijk met de bedrijfskundige benchmark? Financiële cijfers geven inzicht in de resultaten van het afgelopen jaar over verwachtingen en behaalde rendementen op investeringen, omzet- en marge ontwikkelingen etc.  Het geeft je echter geen compleet beeld van de waarde ontwikkeling van de onderneming. Een objectief vergelijk met een benchmark, helpt je met de juiste focus de beste beslissingen te nemen.  OranjeMund's BusinessScore assessment geeft je objectief inzicht in de waarde- of prestatiemotoren van je onderneming, ten opzichte van de benchmark. CONCURRENTIE LENS:

  • Hebben we alles in huis om morgen de wedstrijd te kunnen blijven winnen? 

  • Bij het maken van jaarplannen komen de vragen en keuzes over de kern-activiteiten en concurrenten op tafel.

  • Versterken we onze kernactiviteiten waar de groei wat tegen valt of stappen we in sterk groeiende nieuwe segmenten? 

  • Vind er een stevige verandering (disruptie) in onze markt plaats? Hoe kunnen we onze samenwerking met klanten beter opzetten?

  • Moeten we zelf ingrijpend veranderen om de concurrentie de baas te blijven?


Een heldere analyse van de eigen kracht en kansen maakt dat duidelijk.     OPERATIONELE LENS. Hebben we de organisatie die uitstekend kan leveren? Hebben we voldoende (financiële) middelen, goede mensen, kwaliteiten, talenten en management in huis? Zijn onze productkwaliteit & processen in orde? Zijn we in staat toekomstig succes te behalen en de groei te beheersen?  Hebben we, naast omzet, ook een goed beeld van de winst ontwikkeling per klant en klantengroep? Kritisch kijken door deze 4 lenzen geeft je een goede onderbouwing van de (strategische) keuzes voor je komende operationele jaarplan. Veel succes!           Twijfel je nog over je 'winnende jaarplan'?  Stuur ons dan een mail naar mail@oranjemund.nl

Wij denken graag met je mee. Team OranjeMund

Better Together  


’Omdat we geloven in het duurzaam vitaliseren van talent, tent, rendement en de klant fan is geworden'

21 views0 comments

Comments


bottom of page